Przekąski — zdrowe czy nie? Wiele osób uważa podjadanie za niezdrowe i prowadzące do nadmiarowej masy ciała, ale czy słusznie? Pojawia się coraz to więcej dowodów przeczącej tej tezie, a dietetycy zaczynają zalecać spożywanie przekąsek między posiłkami. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, w jaki sposób zaplanować zdrowe przegryzki, aby wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści zdrowotnych.

Kto powinien jeść między posiłkami?

Ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie, ponieważ każdy z nas jest inny, w związku z czym odmienny tryb żywieniowy będzie mu odpowiadał. Każde ciało to indywidualna jednostka, a do ilości i wielkości optymalnych posiłków najlepiej dość w sposób empiryczny. Jeśli teraz spożywasz 3 posiłki i czujesz się dobrze, zostać przy tej liczbie. W przypadku, gdy czujesz burczenie w brzuchu lub inne problemy żołądkowe między swoimi posiłkami, koniecznie spróbuj wprowadzić do swojego stałego jadłospisu zdrowe przekąski. O ile ilości i porcje posiłków są kwestia niezwykle indywidualną, o tyle regularne godziny spożywania posiłków to konieczność. Warto wyrobić sobie ten nawyk, ponieważ niesamowicie ułatwia trawienie i zmniejsza ryzyko powstawania nadwagi czy otyłości.

Czy warto jeść przekąski?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna i w głównej mierze zależy od tego, jakie przekąski mamy na myśli. Co zatem najlepiej zabrać na przerwę w pracy czy w szkole?

  • sałatka owocowo-orzechowa,
  • pokrojone warzywa z hummusem,
  • musli z jogurtem roślinnym,
  • koreczki warzywne,
  • tartinki z chleba razowego.

Czego zdecydowanie nie powinniśmy zabierać? Słodyczy, chipsów, paluszków ani przetworzonych orzechów. Kanapki być może na pierwszy rzut oka wydają się zdrowe, ale często w rzeczywistości okazują się ogromną ilością niezdrowego, białego pieczywa z kilkoma plasterkami pomidora czy ogórka. Zdecydowanie lepszą alternatywą będzie sałatka lub surówka przegryziona kromką pełnoziarnistego chleba. Kolejną pułapką są popularne wafle ryżowe, niestety są one niczym innym jak białym ryżem. W efekcie spożywamy puste kalorie, które sycą na krótko. Dużo lepszym pomysłem byłyby prażone nasiona strączkowe, w tej roli doskonale sprawdza się ciecierzyca.

Zalety zwiększenia liczby posiłków

Zwiększenie liczby posiłków posiada szereg ważnych dla zdrowia zalet.  Przede wszystkim spożywając mniejsze porcje, ale częściej w ciągu dnia zapobiegamy nagłemu wzrostowi glukozy we krwi. Nie dość, że zapobiegnie to podjadaniu niezdrowych przekąsek w niekontrolowanych ilościach, to pomoże przyspieszyć Twój metabolizm. Co więcej, strawienie mniejszych ilości jedzenia jest dużo łatwiejsze dla naszego układu pokarmowego. Dzięki temu, po dobrze zbilansowanym, ale niezbyt dużym posiłku jesteśmy w pełni syci, ale nie ospali czy ociężali. W dodatku taki system zwiększy przyswajalność składników odżywczych takich jak witaminy, mikro i makroelementy i inne. Zwiększona liczba posiłków to doskonały sposób nie tylko na uniknięcie niezdrowego podjadania na diecie odchudzającej, ale też idealne rozwiązanie na uzupełnienie diety w niezbędne składniki osób, którym ciężko jest zjeść duże ilości kalorii w tradycyjnych trzech posiłkach.

Jedz przekąski!

Oczywiście jeśli czujesz, że ich spożywanie Ci służy i nie musisz zmuszać się do ich jedzenia. Pamiętaj, że w zdrowym odżywaniu najważniejszy jest zdrowy rozsądek i obserwowanie siebie. Sam poczujesz jaka ilość i wielkość posiłków będzie dla Ciebie odpowiednia. Nie zapominaj jednak o najważniejszych zasadach: zawsze jedz regularnie i zrezygnuj z produktów przetworzonych. Dzięki spożywaniu nieprzetworzonych roślin nauczysz się jeść intuicyjnie.