Fit przepisy

Placuszki białkowe

fit

Obecnie coraz większą uwagę poświęcamy temu, co znajduje się na naszym talerzu. Nie ukrywajmy, że w momencie kiedy aktywność fizyczna na stałe zagościła już aktywność fizyczna, niezbędne stało się wspieranie organizmu odpowiednią dietą tak, by każdy trening stawał się jeszcze bardziej efektywny. Wiele osób więc zaczęło stosować odżywkę białkową, która ma pomóc w procesie budowy, ale także i regeneracji mięśni. Jednak jej codzienne spożywanie w postaci koktajlu może znudzić się każdemu z nas. Wobec tego jak przygotować pyszne i pożywne placuszki białkowe?

Dlaczego białko jest ważne dla naszego organizmu?

Białko jest dla naszego organizmu niezwykle istotne z prostego faktu- jest ono podstawowym budulcem naszych mięśni. Oczywiście w momencie, kiedy nie uprawiamy zawodowo sportu i nie ma w naszym życiu zbyt dużo aktywności fizycznej, wówczas z powodzeniem zaspokajamy swoje dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wraz z pokarmem. Niemnie jednak, kiedy ćwiczymy na siłowni czy też wykonujemy treningi cardio, nasz organizm potrzebuje o wiele więcej białka. Bierze ono bowiem udział nie tylko w procesie budowy, ale także i regeneracji zerwanych włókien mięśniowych. Wówczas porcje tego składnika, które dostarczamy wraz z pożywieniem nie są wystarczające, a my możemy zauważyć znaczny spadek wydajności na każdym kolejnym treningu. Z tego też względu trzeba wspomagać się zdrową i pożywną odżywką białkową.

Co będzie potrzebne do przygotowania pysznych placuszków białkowych?

Jednym z pomysłów na zdrowie i pożywne śniadanie lub posiłek post-work out jest przygotowanie pożywnych placuszków białkowych. Z pewnością taka propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom panecake’ów i naleśników. Tak więc zacznijmy od tego, co do przygotowania placuszków białkowych będzie nam potrzebne. Otóż:

Jak przygotować placuszki białkowe?

Przygotowanie placuszków białkowych z pewnością nie wymaga ogromnych zdolności kulinarnych, a już na pewno nie wymaga poświęcenia ogromnej ilości czasu. W pierwszej kolejności w misce należy dokładnie rozgnieść banana przy pomocy widelca tak, by tworzył on jednolitą papkę. Kolejno dodajemy do niego jajko i całość dokładnie ze sobą wymieszać. Teraz dodajemy porcję odżywki białkowej, a także łyżeczkę cynamonu oraz proszku do pieczenia. Całość ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Kolejno na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i nakładamy nasze placuszki białkowe tak, by tworzyły one zgrabne koło. Smażymy około 30-40 sekund z każdej strony. Po przygotowaniu placuszki białkowe wykładamy na talerz i serwujemy w ulubionymi dodatkami. 

Dlaczego warto przygotować placuszki białkowe?

Jeśli stosujemy odżywkę białkową, to z pewnością jej codzienne picie w postaci koktajlu może nam się w pewnym momencie znudzić. Wobec tego placuszki białkowe są świetną alternatywą, która sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na kolację. Co jednak najważniejsze, w ten dość wyszukany i smaczny sposób można w dalszym ciągu dostarczyć do organizmu niezbędną porcję białka. Placuszki te można również przechowywać, wiec mogą wystarczyć nam na kilka dni.